zondag 19 augustus 2018

GRN verkiest 'leven boven al dood': Hunebedden voor kinderen om op te klimmen is ok; zelfs de doden houden van 'n beetje leven in de brouwerij!d.d. 03-09-2018: RTV Drenthe


TYNAARLO - Hunebed D6 is de trots van de Hunebedstraat in Tynaarlo. Het is een van de best bewaarde hunebedden en staat er nog zo bij zoals de bouwers het hebben neergezet. Bewoners maken twee keer per jaar de omgeving rond het grafmonument schoon en rooien het onkruid en de lage struiken.

Slachtoffer van vandalen
Niet elk hunebed wordt zo vertroeteld als D6. Eind augustus werd hunebed D45 in bos-gebied De Emmerdennen bij Emmen het slachtoffer van vandalen. In 2011 wordt het-zelfde hunebed vernield nadat vandalen vuur stoken onder de grote deksteen, die in tweeën knapt.

Beleefbaar
Toch peinst Staatsbosbeheer er niet over om de hunebedden voor publiek af te sluiten. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor de meeste hunebedden. Volgens beleidsme-dewerker Jori Wolf moeten de monumenten 'beleefbaar' blijven. 

Het standpunt van Staatsbosbeheer wordt gedeeld door Provinciaal Archeoloog Wijnand van der Sanden:

"Het moment dat je ervoor zou kiezen ze allemaal af te sluiten, om het risico uit te sluiten ontneem je veel mensen veel genoegen.

 • Dus dat is een maatregel die wij niet zien zitten."

'Kom van hunebedden af'? Kul. Respect voor; zeker en klimmen? Natuurlijk ook!


d.d. 13-08-2018: Gooi en Eemlander: Mark Misérus

 • Hunebedcentrum plaatst verbodsborden - Kom van die hunebedden af!

Grafmonument of klimrek? Het Hunebedcentrum lanceerde dit weekend een cam-pagne tegen het beklimmen van de vijfduizend jaar oude hunebedden. - GRN: gelukkig, er zijn ook nog slimm(er)e mensen: - Niet iedereen ziet het nut ervan.

Lees svp.:   pagina 1 en pagina 2


GRN: 'Niet iedereen?' - welke saaie mensen wel? - 'Nee, natuur-lijk is dat geen nuttige campagne maar weggegooid geld, zinloos en triest!


 • Kom Hunebed-klimmen in Drenthe!

Want: toen volhardend vader en recht-zoekend burger drs. E.M. Groenendijk MSc. - gewoon PapaErik - het interessante artikel in de G&E las en zag hoe ook de overige media (tv enzo) op geor-chestreerde wijze dezelfde 'opvoedles' poogden over te brengen, dacht hij

 'zijn ze/ is dat Hunebedcentrum nu helemaal 'in de war'?

 • Wat een onzin!

'Grafmonument van 5000 jaar oud' - Ja, dat klopt. Respect voor de doden en hun mo-nument(en) maar het zijn en blijven 'gewoon' grote stenen op elkaar... die best wel tegen een stootje kunnen... al >5 millennia lang. Die slijten niet erg van klimmende kinderen, nietwaar?!


Natuurlijk is GRN tegen Hunebed-vandalisme maar...

 • laat kinderen lekker op een Hunebed klimmen als zij dat willen/ kunnen!

In zijn jeugd gingen onze ouders met ons zoons altijd kamperen... op fietsvakantie door heel Nederland.

Kamperen bij de boer - SVR - of staatsbosbeheer en onderweg alles bekijken. Van (ieder) museum - hoera: 'vandaag gesloten' - over bos, heuvel en langs het water naar een koe in de wei die aan het kalveren is... tot be-klimmen van een stadstoren of luieren rond de tent aan toen en alles daartussen in. Mooie herinneringen; dank jullie, lieve ouders!

Tijdens zo'n fietsvakantie naar Drenthe werd er niet alleen deelgenomen aan de Wieler 4-daagse aldaar, de tent 'beschermd' met een wal van dennennaalden en > 1.000 dennenappels verzameld (haha: wel gelukt en aldus ijsje gewonnen!) maar uiteraard ook de lokale Hunebedden bezocht. En...

met veel plezier en zonder kleerscheuren of schade beklommen! Zonder schaaf-wonden, blauwe plekken of builen... 'gewoon' overleefd! Ja; gelukt. Zien jullie wel dat GRN en zijn broer(tje) dat toch kunnen! Kijk ons eens... kijk jezelf eens; goed voor het - gezonde - zelfvertrouwen en goed voor de motoriek/ het lichaam!

En dat willen ze de huidige jeugd/ kinderen afpakken? Niets daarvan...

 • GRN zou uit protest en gezond tegengeluid bijna'beklim Hunebedden-als volwassen opnieuw-actie willen doen!. Geef het goede voorbeeld!


'Annual Dutch Hunebedden Climbing Contest' wordt internationaal succes, toch?


Lang leve het Hunebed-beklimmen! We zouden er eigenlijk een 'typisch NL'-sport van moeten maken; met leeftijds- en gewichtsklassen... en de winnaar(s) krijgen (alle-maal) heerlijke Drentse streekproducten! Hoe prachtig is dat wel niet aan de toeris-ten te verkopen/ 'vermarkten'... dan komen ze zeker in horden naar de mooie provincie Drenthe:

 • Lang leve het hunebeddenklimmen - Yes: Dutch Hunebed Climbing.


Wikipedia:

Drenthe (oude- maar voorkeurspelling) of, nieuwe- maar geen voorkeurspelling: Drente is een provincie in Nederland, gelegen in het noordoosten van het land.

Grofweg grenst ze in het noorden aan de provincie Groningen, in het oosten aan de Duit-se deelstaat Nedersak-sen, in het zuiden aan de provincie Overijssel en in het westen aan de provincie Friesland.

De hoofdstad is Assen, de gemeente met de meeste inwoners is Emmen.d.d. 12-01-2014: RIGenBVGTV - Hi Ha Hunebed

De argumenten tegen/ voor:

 • Respectvol bekijken? of respectvol beklimmen!

Alleen maar bekijken of ook - voorzichtig, op eigen risico - beklimmen?

GRN vindt allebei prima - wat u wilt - als er maar respect getoond wordt voor de doden, voor het feit dat een Hunnebed een grafmonument is. Uiteraard. Maar 'respect tonen'... betekent dat 'niet aankomen en met een grote boog omheen lopen' of... kan dat net zo goed betekenen 'beklimmen en van leven voorzien'?

GRN denkt dat Hunebedden 'voor de huidige kinderen (en volwassenen) zijn om op te klimmen zijn'. Zelfs 'de doden' houden van 'n beetje leven in de brouwerij!

Let op: er zijn vele culturen waar de mensen juist actief 'bij/ met' de doden zijn en bijvoorbeeld gezellig picknicken met de rest van de, levende, familie; direct op het graf van de overledene om aldus 'zo dichtbij mogelijk te zijn'. Prima toch?! GRN vindt dat het Hunebedcentrum een totaal verkrampte houding aanneemt... ontspan eens wat meer en laat die kinderen gewoon klimmen!


 • Het is te gevaarlijk? Onzin; het geeft juist zelfvertrouwen!

Tja, het is niet leuk als een kind (of jijzelf) hard van of tegen die stenen valt... dan zijn die nogal hard en geven niet mee. Dat risico bestaat inderdaad en niet over de eigen grenzen gaan (wel verkennen! op lager stuk?) is belangrijk maar... we zetten toch ook geen hek om iedere boom? Want daar klimmen kinderen ook in en vallen (heel soms) naar beneden met (nog minder vaak) risico op botbreuken en ook erger gebeurt (afkloppen).

Dat is het 'risico van het leven' en neen: GRN denkt dat kinderen beter kunnen oefenen met leven dan... niet te leven! Gewoon laten klimmen dus... waar de ouder(s) toezicht houden en kunnen opvangen als het mis gaat. Dat betekent echter niet: 'niet doen, voorzichtig, voorzichtig, ai, oooho, gaat dat wel goed'-roepen nog voordat de 1e steen beklommen is maar - op gepaste afstand en met realistisch ver-trouwen in het kunnen van - 'een oogje houden op'.


Gelukkig is dat klimmen voor de meeste kinderen makkelijker dan 'volwassenen die zich te veel zorgen maken over de verkeerde zaken'.

   Kinderen moeten kunnen spelen en klimmen... 
   ook op Hunebedden = goed voor zelfvertrouwen! • Hunebedden en Vandalisme:

Daar kan GRN kort en duidelijk over zijn: respect voor betekent geen graffiti, geen kampvuur, niet pissen, geen lusten en niets kapot maken!


 • Boswachter kijk vaker omhoog!

Bijna lachwekkend vond GRN die boswachter die 'ging zeuren over de mosjes op de stenen die bedreigd zouden worden? Alstublieft: kijk eens omhoog en doe wat aan die alles-ook-de-mossen-vergiftende chemtrails! Leg maar een paar nieuwe zwerfkeien neer en maak daaar dan een 'bescherm-de-mossen-park' van... met een hek eromheen; helemaal 'veilig'?!

d.d. 09-09-2017:Wordt vervolgd...


     Uw delen wordt gewaardeerd;

     daarvoor mijn oprechte dank!


No justiceno peace Luctor et emergo
Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!

Bussumdrs. E.M. Groenendijk MSc./ PapaErik
In het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia

NL: geen 'gelijke monniken, gelijke kappen'! Voor IS rollen 'ze' Oranje loper uit maar Echte Nederlanders worden keihard in de steek gelaten!'


d.d. 25-10-2016: Beastmode 'ISIS KOMT NAAR NEDERLAND!'GRNNiet doen dus, 'deskundige' Van der Heide! Die naam zegt het eigenlijk al... wat een vreemd wereldbeeld/ rare loyaliteit!

Gooi en Eemlander d.d. 13-08-2018:

'Nu terughalen van IS-vrouwen en kinderen is veiliger'

 • Voor de veiligheid van de Nederlandse samen-leving op de lange termijn is het verstandig om Nederlandse IS-vrouwen en kinderen zo snel mogelijk terug te halen. De Nederlandse inlich-tingen- en veiligheidsdiensten weten deels waar    deze mensen zitten, dus - ? - haal ze terug.'

Dat zegt terrorismedeskundige Liesbeth van der Heide.


GRN: Nee, nee, nee mw. de 'deskundige' Van der Heide. Niet terughalen, maar lekker daar laten... dat wilden die vrouwen/ moeders toch zo graag?

Laat ze daar hoe dan ook eerst maar lang boete doen/ werken voor de wederopbouw aldaar in plaats van hier 'een uitkering te krijgen en woningen bezet te houden'!


 • Is die Liesbeth nou een 'zeer verwarde vrouw?' Is zij niet 'veel en veel te aardig voor IS-ers? Weet zij wel hoe het er ECHT aan toe gaat anno 20NU?


Zeker wel, denkt GRN.

Het is bij 'bestuurders' en 'journalisten' altijd een kwestie van 'aan welke kant ze staan', aldus deze volhardend vader en recht-zoekend burger drs. E.M. Groenendijk MSc. - gewoon PapaErik.

Heel duidelijk is dat niet alleen de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten maar ook alle reguliere (inclusief de regionale G&E als onderdeel van de Telegraaf-groep) media en journalisten niet aan de kant van het Nederlandse volk staan...


 • dat beweren 'ze' slechts, maar dat is gelogen aldus GRN.'The Fake Media are the worst enemies of the People!' En:


Want, mw. Liesbeth: 'hoe kan het nou dat er zoveel (gewenste) overheids'hulp' voor ex?-IS-leden (ook vrouwen) 'zouden moeten krijgen? Neen! Hoe kan het nou... dat 'de media' pogen dat als 'goed voor ons/ menslievend of voor onze veiligheid om terroris-ten terug te halen' - neen! - aan het Nederlands volk te verko-pen?

Omdat 'ze' = de 'club tegen het volk of werkend voor'... helemaal niet de belangen van het Nederlandse volk dienen maar slechts de opdracht(en) van 'die club' plachten uit te voeren. Voor eigen (financieel, macht of anders) gewin en juist over de rug van die NL-burgers die niet naar IS gingen.


 • 'Gegokt en... verkeerd gegokt. Jammer dan.'

En waarom naast de 'usual arguments against' deze GRN bovendien 'neen!' tegen 'het terughalen van IS-vrouwen en kinderen' naar Nederland zegt?


Omdat hij (nog steeds) 'ontzettend boos' is dat drie Nederlandse kinderen (hier geboren en ge-togen totdat) met meest smerige overheids-hulp =

criminele jeugd'zorg' en misdadige familie-'recht'ers tijdens lopende ondertoezichtstelling = naar-de-gevangenis-met-nep-'burgemeester'-De-Lange van Duiven/ Gelderland...

...alsook dito: de Nationale Nep-politie, de OverheidsMisdadigers, altijd liegende politici en Weg-met-Water-Willempie en Maxima-al Lelijk-van-Binnen die wei-ger(d)en om 'iets te doen'.
Maar ex? IS-ers worden wel... 'vanzelfsprekend' geholpen? Die worden door de Neder-landse-'overheid' = op onze kosten... 'vol verwachting en trappelend van ongeduld' met open armen ontvangen! Dat schiet GRN inderdaad in het verkeerde keelgat! GRN gaat alleen akkoord als voor iedere IS-vrouw/ kind die naar NL wordt gehaald...
Geen 'gelijke monniken, gelijke kappen',

maar:

   'Oranje loper wordt voor IS uitgerold en  
   Echte Nederlanders in de steek gelaten!'

Dat is de waarheid en dat pikt GRN niet.

Laat  die IS-vrouwen (en kinderen) maar fijn daar helpen op te bouwen wat hun mannen (en vrouwen?) kapot maakten. Wat 'voor onze veiligheid' echt nodig is?


Oprotten van Rutte-3 en opheffen reguliere media: • In het belang van de kinderen, van Vrouwe Justitia en in het belang van Nederland!GRN-tip voor Leidse Liesbeth:

Echt 'lekker' - volkse muziek en/ of ga dan zelf verhuizen als je wilt terughalen! Gelooft u in nog meer sprookjes?

- d.d. 04-01-2012: Berk Music


Enne... dit is niet alleen in Nederland maar in heel Europa waar 'de club tegen het volk' aan de macht is. Zou 'onze' overheid te maken hebben met 'de terroristen'? Dat zou zo maar kunnen - voorzichtig geformuleerd - aldus GRN...Zie hier over Duitsland:


d.d. 18-08-2018: De Telegraaf


- 'Lange arm IS reikt tot in Duitsland'Het schrijnende verhaal van een door Islamitische Staat ontvoerd Yazidi-meisje dat in Duitsland op de vlucht moest voor haar voormalige folteraar heeft de asieldis-cussie in het land nog verder op scherp gezet.


GRN:

Wakkere, eerlijke en zelf-nadenkende burgers (WEZB) verzetten zich dus...

   tegen 'onze' regeringen - die zijn verant-

   woordelijk en moeten aangepakt = weg!

   RUTTE-3 MOET VALLEN = DE ONDERGANG!

   Wij laten ons niet tegen elkaar opzetten...

   maar verenigen ons juist! WEZB tegen 'de club'!


Wordt vervolgd...


     Uw delen wordt gewaardeerd;

     daarvoor mijn oprechte dank!No justiceno peace Luctor et emergo
Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!

Bussumdrs. E.M. Groenendijk MSc./ PapaErik
In het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia