zaterdag 29 juli 2017

's Nachts gerommel en gesnuif in de achtertuin; wie zou dat zijn? Gewa-pend met zaklantaarn + smartphone ging Groenendijk op onderzoek uit!
'Jong geleerd, is oud gedaan'; slapen in de tent, mijn achtertuin en egeltjes:


Toen wij vroeger als 3 kleine jongetjes met onze ouders ook gingen kamperen - altijd op fietsvakantie door Nederland en gelukkig na lang oefenen een stukje beter geworden in het 'tent-opzetten' dan Edwin Rutten (en leve de SVR; ik ben zelf nog steeds lid) - hoorden we 's nachts opeens iets langs onze kleine 'trekkers-tentjes' lopen maar het was geen mens...

Duidelijk iets kleiners. 'Het' maakte ook best wel herrie en was 'op zoek'; je kon het horen scharrelen...

Dus; 'dapper' en bewapend met de zaklantaarns gingen wij op onderzoek uit en het bleek...

  • een mooie, dikke egel te zijn, haha!

Geen gevaar, maar juist erg leuk. Dat vonden we toen en dat is bij mij (en broers) zo gebleven.

Gisteravond was ik druk geweest met het tikken en plaatsen van mijn vorige publicatie - dat kost name-lijk echt veel tijd en moeite, want het moet wel alle-maal kloppen (ik houd niet van half werk), werken en tot verder lezen verleiden!:


d.d. 28-07-2017 over die - niet-te-vertrouwen en onacceptabele - 'recht'er, mw. mr. Jacquemijns:En eigenlijk wilde ik net naar bed toe gaan toen...

...ik 'een bekend gerommel' hoorde in de achtertuin. Meteen wist deze volhardend vader, recht-zoekend burger en natuur-vriend Groenendijk - wat wil je anders met zo'n achternaam; ik houd van 'groen' - wat/ wie het was en het mobieltje (dat ik dus wel heb; maar pas op... en laat het uw ziel niet stelen/ u niet volgen (= big brother kijkt mee en slaat alles! op; dat vindt deze 'brave' Groenendijk niet fijn...) wat wie het was en dat ding was opgeladen, dus...

ging ik snel naar buiten toe:Lief toch? Wat een schattig stekel-beestje.

Al eerder kwam dit egeltje, een 'hij' zei ik maar het kan natuurlijk ook een 'zij' zijn ge-weest op bezoek en vrat toen de 1 gekookte aardappel die over was gebleven en een restje rijst. 
Nu mijn nieuwsgierigheid weer gewekt was, las ik over egels wat na:


Citaat-1: Natuurpunt.be: 'Egels zijn nuttige tuinbewoners


Met hun spitse neus, kleine kraaloogjes en duizenden stekels zijn egels geliefd bij de mens. De guitige diertjes wagen zich regelmatig in de buurt van mensen. Zelfs in de stad duiken ze op, als er maar voldoende groen is. Ook in jouw tuin scharrelen ze dus misschien wel rond.

Ze zijn immers niet alleen leuk om naar te kijken, ze verorberen ook rupsen, slakken, wormen en kevers die in je tuin heel wat schade kunnen aanrichten.'
  • Citaat-2:

'De kans dat men een egel hoort is groter dan dat men egel ziet want tijdens zijn zoek-tocht kan men vaak duidelijk het geritsel van de bladeren in de tuin horen.

Ook kunnen sommige mensen schrikken van een "snuivend" geluid in de tuin en denken soms dat er iemand in de tuin staat, dit geluid wordt echter ook veroorzaakt door de egeltjes.

Op zoek naar eten maken egels gebruik van een vaste route, dit betekent dat als u eenmaal een egeltje in de tuin hebt gezien, de kans groot is dat u hem vaker aan zult treffen.'

  • Citaat-3:

'Menukaart

De egel is een omnivoor, oftewel een alleseter, dit houdt in dat hij zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet. Af en toe eet hij plantaardig voedsel zoals vruchten en bessen daarnaast eten ze ook wel eens paddenstoelen. Een enkele keer pikken ze een eitje, kikker of 'n hagedisje maar procentueel bestaat hun voedsel voornamelijk uit slakken, wormen, rupsen, pissebedden en insecten. Hun voorkeur gaat echter uit naar zachte ongewervelde prooien.'


Maar natuurlijk, domme Groenendijk... eten egels ook slakken dus die grote slak was daar 'op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip' en eindigde misschien wel als 'toetje' na de gevallen pruimen!

En ja, ook in huize Groenendijk worden de onbespoten - wat doen we tegen 'gif van boven'? actie! - pruimen regelmatig geoogst en gegeten! Lekker. Een verjaardags-cadeautje van mijn broer en schoonzus, inmiddels flink gegroeid en met veel paarse, nu wel rijpe bio-pruimen, dank jullie nogmaals!


Dat 'ons egeltje' zich flink moet volproppen om straks dik genoeg te zijn voor de winterslaap is duidelijk, maar eens kijken wat de egel-bescherming Nederland daar-over precies schrijft:


  • Citaat-4:

'De grootste bedreiging voor de egel zijn kou en nattigheid gedurende de winter-maanden en het vroege voorjaar. Deze tijd van het jaar zijn ze gevoelig voor lage tem-peraturen, vocht en overstromingen. En er bestaat het gevaar dat hun nest verstoord wordt. Biedt egels daarom een droge en beschutte plek waar ze een nest kunnen maken, waar ze kunnen overwinteren en jongen kunnen grootbrengen.'


En hoe dat dan te doen?


Lees verder bij de egel-bescherming en koop dan wel timmer zelf een mooie plek dan wel 'laat je tuin wat ruiger = natuurlijker zijn'!

Citaat-5:

'Een nest bouwen is een hoop werk. Dit filmpje laat dat wel zien. De afspeelsnel-heid is verdubbeld omdat het anders wel een heel lang filmpje zou worden.'Eet en slaap lekker, egeltje; mooie dromen gewenst. 'Live long and prosperous'.


Groenendijk gaat weer 'boze brieven schrijven' en 'corrupte not-abelen ontmas-keren' want...

  • die moeten stoppen = gestopt worden!

Mijn lieve drie dochters worden enorm gemist en pas als deze vader hen weer in de armen sluit en Vrouwe Justitia in ere is hersteld, zal hij rusten.

Wordt vervolgd...


Delen van dit artikel wordt (weer) gewaardeerd; mijn oprechte dank daarvoor!


Naschrift:

Ook vanavond d.d. 29-07-2017 was de pruimen-egel aan het smikkelen... maar ditmaal geen opnames; lekker ongestoord eten en het voorkomt ster-allures!No justice, no peace! Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!

Bussum, drs. E.M Groenendijk MSc./ PapaErik - school’meester’
Luctor et emergo - in het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia