maandag 12 maart 2018

GRN: aardbeienveld groei-klaar maken en moestuin omspitten - even ont-spannen na site & nakijken toetsen! Maar; hoe biologisch met chemtrails?En 'dat ene sprietje' dat geen aardbei is... werd door GRN na opname nog verwijderd.
GRN is een amateur-moestuin-man en moest vandaag aan de slag en in de aarde:

Help je aardbeien door de winterkou

Vorig jaar kregen mijn aardbeien in de winter een flinke klap van de kou in maart en april. Sommige plantjes deden er lang over om weer een beetje bij te komen. Wat ook te merken was aan de opbrengst.

Dit jaar geef ik ze een dekentje van stro. Als het nu gaat vriezen kunnen mijn plantjes er tegen.


GRN: heeft wat dat betreft geluk; in de achtertuin staat namelijk...
'n grote cypresachtige - waarschijnlijk? een;

Westerse levensboom - Thuja occidentalis
...is groter, makkelijk tot een meter of 8. GRN: zeker!

De houtige vruchten zijn kleiner dan die van de Oosterse levensboom en hebben geen doorn. Ze lijken op kleine pistache noten die open zijn. De boom is in de winter vaak wat bruinig. Lijkt erg veel op de Reuzenlevensboom.

of is het toch 'n: Thuja plicata - Oosterse levensboom


die meer dan voldoende 'naalden/ takjes' laat vallen om een prachtig natuurlijke isola-tie voor de aardbeien te vormen. Althans, zo werkte dat tot nu toe altijd goed... even afwachten of ze de minus 10 graden Celsius deze winter ook doorstaan hebben, maar... 'hoop doet leven'/ bloeien en

 • verse aardbeien als beloning; de lekker(st)e vruchten!


En u hoorde het misschien al... in die boom woont ook een rotsduiven-paartje - ? - die weliswaar af en toe wat laten vallen, maar desondanks 'welkom' zijn bij GRN. Het klinkt zo rustgevend, nietwaar? Roekoe, roekoe.

   De rotsduif (Columba livia) is de voorvader van de tamme duif, de postduif en
   de stadsduif. De rotsduif is inheems in de Benelux. Het verenkleed is lichtgrijs van
   kleur, met een donkergrijze kop en hals. De zijden van de hals zijn glanzend groen
   en paars. De vleugels bevatten twee donkere vleugelstrepen. In de vlucht valt de
   donkergrijze staart met de zwarte eindband en de witte ondervleugel op. De snavel is
   donker met een witte vlezige washuid rond de neusgaten. Het verenkleed bij beide
   geslachten is gelijk. De lichaamslengte bedraagt 31 tot 34 cm en het gewicht 200
   tot 300 gram.

Ook ziet GRN nu dat er toch wat zand op de lens terecht gekomen is; dat wordt nu meteen schoongemaakt. Van burgerjournalist Nico van den Ham kreeg GRN van-daag 'toevallig' - bestaat niet - 'tips hoe dat 't beste/ makkelijkste te doen is'; dank!

 
Twee witte Magnolia-struiken voor 'n tientje; voor mij en voor lieve buurman G.!

Gisteren zag GRN al dat ze bij de andere supermarkt mooie struiken in de reclame hadden en daar is het altijd; 'er snel bij zijn anders zijn ze al weg'. Op zondag - niet uit christelijke overtuiging maar 1 dag 'rust' is nog helemaal geen slechte gewoonte - en dus tegen mijn zin, werd na het omspitten van de moestuin een ommetje gemaakt om te kijken of ze er nog waren...

en jawel; al een flink aantal stuks minder maar nog voldoende keuze. Bij de kassa bleken ze 'per twee' nog goedkoper te zijn en werd er 'voor de lieve buurman G. - die mij altijd zijn regionale krant door de bus doet na het lezen' - alsnog 'n tweede exemplaar uitgezocht. Beide werden in de voortuin geplant, bij GRN en natuurlijk ook direct bij de buurman; rechts naast de voordeur...


Magnolia × soulangeana is een bladverliezende struik of kleine boom die uitbundig bloeit in het vroege voorjaar, nog voordat het blad verschijnt. De bloemen zijn groot, kelk- of schaalvormig, mees-tal aan de basis roze, rood of paars, naar de top toe wit. Een bloeiende boom maakt van een afstand ge-zien vaak een roze indruk.

Er zijn ook variëteiten met bloemen die anders van vorm of kleur zijn dan die van de typische variëteit. Zo zijn de bloemen van de cultivars 'Lennei Alba' en 'Alba Superba' , zoals de naam al verraadt, zuiver wit. De bloemen van de cultivar 'Lennei' (afgebeeld) hebben de vorm van een klassieke bolle kelk, en zijn aan de buitenzijde volledig diep paars, aan de bin-nenzijde volkomen wit.


GRN: Zo, het tuin-werk zit er - voor vandaag - weer op en de tuiman heeft de vieze handen gewassen en zijn huissloffen aangetrokken.

 • Heerlijk ontspannend werkt dat tuinieren en dus nog even wat reclame voor een leuk, nuttig boek(je) maken:Met meester Bert op ontdekkingstocht door je tuin 

Bert Ydema, Yvonne de Munck-de Glas

Met meester Bert op ontdekkingstocht door je tuin

is een hip en eigentijds doeboek voor ouders en kinderen die graag meer willen weten over de natuur dicht bij huis.

Het boek volgt de twaalf maanden van het jaar en staat vol wetenswaardigheden, opdrachten en tips.d.d. 29-07-2017: 's Nachts gerommel en gesnuif in de achtertuin;
wie zou dat zijn?

 • Gewapend met zaklantaarn + smartphone ging Groenendijk op onderzoek uit!
Boodschappen doen? Prima. Maar 'troep in de voortuin van anderen gooien'? Neen!


GRN begrijpt dat alle mensen hun boodschappen moeten doen en met een super-markt in de buurt heeft dat tot gevolg dat er tijdens openingstijden ook meer verkeer is. Allemaal auto's die parkeren, hun inkopen gaan doen en dan de wagen volladen en dan het karretje terugbrengen. Zo ver, zo goed.

Echter: wat is het jammer - teleur-stellend - dat er toch veel mensen zijn die dan 'het plastic tasje' of 'de verpakking van het koekje', 'het snelle blikje fris' en de mandarijenschillen (al is dat 'biologisch/ composteerbaar' en dus 'minder erg') oftewel...

hun 'boodschappentroep 'in de voortuin van andere mensen' - waaronder die van GRN - sodemieteren!

 • Is het dan echt zoveel moeite om 'je eigen troep op te ruimen/ mee te nemen'? Zou u het leuk vinden als wij ons afval bij u komen deponeren?


Op deze wijze geeft u GRN 'stank voor dank'... en misschien moet er maar een eigen wrak worden ge-kocht om voor de deur te parkeren? Regelmatig ruimt GRN het afval uit de voortuin en overweegt nu of een openbare prullenbak bij de gemeente Gooise Meren aan te vragen of zelf maar een bak neer te zetten met een grote pijl erop:

 • 'troep hier ipv. in de tuin - dank u wel'?!

En dan klaagt GRN nog niet eens over het bouwafval - piepschuimkorrels, styropor-vlokken, bind-linten enz. - veroorzaakt door de renovatie door de woningbouw-vereniging van het tegenoverliggende rijtje huizen dat nu door de hele straat waait en in alle voortuinen terecht komt. Niet zo netjes!d.d. 26-02-2018: Metro/ LEZERSCOLUMN:

Milene van Arendonk


Ik ben het helemaal zat. Ligt er geen schijt voor m’n deur dan wel afval. Vanochtend stapte ik op een lege zak Lays, gisteren kwam er een plastic zakje tussen de spaken van m’n fiets en vorige week liet iemand zijn of haar spa flesje op m’n bagagedrager achter.

 • Laatst sprak ik een jongen erop aan toen ik zag dat hij iets in de bosjes gooide.

Een kankerhoer ben ik dan gelijk. Woorden doen mij niet zoveel en dat heb ik laten weten ook. Bang wordt - foutje, Milene... vul 'lopen' in dan hoor je het: bang loop ik - zonder -t! - ik niet van die scholiertjes, boos wel. Dan vraag ik me af of ze thuis wel opgevoed worden. Vast niet, die ouders zullen dat wel de taak van de leraren vinden. Wat tijdens schooluren gebeurt is aan de school om op te lossen, niet aan de ouders. Misschien moeten we de kinderbijslag wel als extraatje geven aan de leraren.

 • Die krijgen toch al niets, behalve overal de schuld van.d.d. 28-02-2018: Hulde aan de Bermbende

- beter nog; gooi niets in de natuur!


De negende voorjaarscampagne van Bermbende is van zaterdag 17 maart tot en met zaterdag 24 maart. Die week trekken we in ploegen door het Gooi om natuurgebieden en wegranden te ontdoen van rommel.

Deelname aan Bermbende staat voor iedereen open. We zijn een in 2010 opgerichte beweging van inwoners die zich storen aan de troep in onze woonomgeving. In de afgelopen jaren namen zo’n 1750 mensen deel aan 180 van deze schoonmaak-acties.

 • De gemeenten in Gooi en Vechtstreek helpen door prikstokken uit te lenen en rotzooi af te voeren.


GRN: 'goed hoor', van die gemeen-ten.

Echter: waarom doen ze alsof hun neus bloedt als je - schriftelijke en mondelinge - vragen stelt c.q. antwoorden ze geheel niet...

als het gaat om m.i. inmiddels;
meer dan feitelijk bewezen:


 • bewuste vergiftiging van het volk middels chemtrails?!
Zou de massale insectensterfte te maken hebben met chemtrails? 'Natuurlijk'!


d.d. 07-03-2018: 'Journalist Fred Teunissen verdiepte zich twee jaar lang in het mysterie van de chemtrails en legde zijn bevindingen vast in het boek ‘Hemel onder Vuur’. Daarin gaat hij in op vier vragen:

1. 1. Is het waar?
2. Zo ja, wat zit er dan in?
3. Hoe beïnvloedt dat onze gezondheid?
4. Wat kunnen we doen om gezond te blijven?'


Fred pleit in zijn boek voor een SkyLab: een burgerinitiatief dat onafhankelijk van de overheid en met geavanceerde meetapparatuur vast gaat stellen wat er zoal uit de hemel op ons neerdaalt. Dit initiatief is onderdeel van zijn achtpunten plan om het chemtrail-tij te keren.

 • De monden zullen soms openvallen bij het horen (en zien) van zijn presentatie.d.d. 19-12-2017: 'Code rood: bewuste luchtverontreiniging
- giftige strepen boven Bussum!

 • Geen con- maar chemtrails = geen ijskristallen maar giftige chemicalien!'

d.d. 06-01-2018: 'Stop chemtrails:


of beweren ze: 'echt, niets aan de hand'?!'

Inmiddels een aantal weken verder... werd noch van de nep-burge'meester' Ter Heegde noch van de VuVuDu etc. enige reactie ontvangen. Zoals verwacht.


 • Met de aardbeitjes gaat het goed; de kou van de winter toch doorstaan:Wordt vervolgd...

 • uw delen wordt uiteraard (weer) gewaardeerd; mijn dank daarvoor!


No justice, no peace! Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!

Bussum, drs. E.M. Groenendijk MSc./ PapaErik - school’meester’
Luctor et emergo - in het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia