zaterdag 5 mei 2018

GRN viert Rood-Wit-Blauw en Bevrijdingsdag met zonnige wandeling naar het gedenkkruis voor gefusilleerde verzetshelden op de Bussummerheide!
Video-1: Nederlandse vlag om 'de Bevrijding' te vieren, hangt ook bij GRN uit;

  • lang leve ons mooie Rood-Wit-Blauw!

Gisteren herdachten we de gevallen voor onze vrijheid, diegenen die 'het niet pikten' en door hun verzet tegen tirannen hun leven verloren. Die opstonden tegen onrecht-vaardigheid en voor ons allemaal. Om nooit te vergeten...


Video-2:


Video-3:


Video-4:


Video-5:
d.d. 03-05-2018: 'Dodenherdenking 4 mei 2018: NL is hard toe aan grote schoon-maak waar hardnekkige...


d.d. 04-05-2018: 

Hilversum, gedenkkruis voor verzetsmensen
Bussummerhei, Noord-Holland|GPS: 52.259858, 5.182629 - Doodweg Bussummerheide

De Doodweg loopt van Bussum (Laarderweg) naar het St. Janskerkhof in Laren. Over de heide lopen verschillende doodwegen waarlangs de inwoners van de omringende dorpen hun doden naar het kerkhof brachten. Deze doodwegen zijn nog goed herkenbaar. Ze lopen in een vrijwel rechte lijn allemaal naar het kerkhof.

Het monument - Het gedenkkruis voor verzetsmensen op de Bussummerhei in Hilversum is een houten kruis met daarop een plaquette bevestigd waarop de namen van de vijf slachtoffer staan vermeld.

     De tekst op de plaquette luidt:   '1940 1945

      A.A. BOSSCHART 1897-1941        - 44 jaar    (leeftijd toevoeging GRN)
      L.A.R.J. VAN HAMEL 1915-1941   - 26 jaar
      R.P. 'S JACOBS 1905-1941           - 36 jaar
      C. VAN DER VEGTE 1900-1941     - 41 jaar
      A.J.L. VAN ZOMEREN 1920-1941' - 21 jaar

Symboliek: Het is een christelijk kruis, de boodschap is: ondanks de verschillende achtergronden in ideeën en religie verdienen allen een christelijk kruis, op de locatie waar hun ziel het lichaam heeft verlaten. Het gedenkteken is geplaatst ter nagedachte-nis aan mensen die na de oorlog werden beschouwd als verzetshelden.

Het is de plek waar de fusillade heeft plaatsgevonden, maar niet de plaats waar hun stoffelijke resten liggen begraven. Wijzigingen: Het oorspronkelijke houten gedenkkruis is in 1978 vervangen door het huidige kruis. L.J.L. van Zomeren is in 2007 toegevoegd als slachtoffer op het gedenkkruis.


GRN op zoek naar 'Bosschart, Van Hamel, 's Jacobs, Van der Vegte en Van Zomeren':Volhardend vader, recht-zoekend burger en vrede-lievend Bussum-mer drs. E.M. Groenendijk MSc. - gewoon PapaErik - wist dat dit monument bestond, maar was er zelf nog nooit. Dat ging dit jaar maar eens veranderen, had GRN eerder besloten.

Eigenlijk wilde hij tijdens de Dodenherdenking naar deze plek toe maar 'dankzij' de verjaardag - ook op 4 mei - van GRN en 'geen andere tijd om iedereen bij elkaar te krijgen', waren wij in een restaurant in Laren om daar 'te herdenken' en... 'te vieren'.

Om 20:00 uur werd door iedereen met respect twee minuten stilte in acht genomen.

En mensen zijn kudde-dieren: na heerlijk en gezellig gegeten te hebben, werd verder naar ijssalon 'De Hoop' gereden waar op de parkeerplaats een stukje verderop... weer dezelfde mensen als in het restaurant werden gespot. Hahaha; 'ook lekker hier nog een ijsje halen? Ja!' En zo hadden we allemaal een mooie, gedenkwaardige avond... in 'vrij-heid'. Gelukkig wel.

Vandaag ging GRN kijken of hij het herdenkingskruis op de Bussummerheide kon vinden om verzetsstrijders: BOSSCHARTVAN HAMEL'S JACOBSVAN DER VEGTE en VAN ZOMEREN alsnog te herdenken en gepaste eer te bewijzen...


d.d. 04-05-2018: 'Dodenherdenking? Ja! 'Alleen gekken/ heel dommen, geloven in wapens en bommen'.Maar...

  • waar blijft (wereld-) vrede voor Palestijnen en Israel?'
Deel-2 van alternatieve 'fietstocht' = wandeling over de mooie Bussumerheide komt straks/ later vanavond... eerst de video's bijsnijden, uploaden etc. GRN moet ook nog wat eten: huzarensalade met 2 runderworstjes en 'n beker melk. Dat moet voldoende zijn om weer 'video-editing en publicatie'-energie te krijgen...


Wordt vervolgd...

  • uw delen wordt uiteraard (weer) gewaardeerd; mijn dank daarvoor!


No justice, no peace! Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!

Bussum, drs. E.M. Groenendijk MSc./ PapaErik - school’meester’
Luctor et emergo - in het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia