vrijdag 21 juli 2017

Ons vader/ Opa Jan wordt enorm gemist en rust op de Noorderbegraaf-plaats. Wij zoeken nu mijn 3x ontvoerde 3 meiden; oma's kleindochters!Enne.. het is natuurlijk Duuuudok, niet doedok.. zoals ik, helaas, zei!
Ziekte, overlijden en begrafenis van mijn vader en jullie Opa Jan - in memoriam:


d.d. 21-05-2017:

'Opa Jan in het ziekenhuis opgenomen met o.a. long-ontsteking; laat weten dat ook jullie... van Opa houden, lieve meiden. Dat heeft hij nu hard nodig.'


d.d. 30-05-2017:

'Lieve, veelzijdige en warme Opa Jan toch plotsklaps overleden

in het bij-zijn van vrouw en drie zoons.

  • Hij was zo trots op alle kleindochters.... 5x!'

Vandaag op bezoek bij het (bezinkende) graf; altijd bij ons, lieve 'papsie':
Mijn toespraak in de aula en nogmaals dank aan de vele aanwezigen...


02 juni 2017
Allerliefste Papa,

ik herken het genieten van ons waarover R. - oudste zoon - net sprak… je vrouw, je 3 zoons en later je 5 kleindochters. Jij was een familieman die ons samen met mama een gelukkige jeugd gaf en daar ben ik je zeer dankbaar voor. Jullie leerden ons het verschil tussen goed en kwaad, dat je op jezelf moet vertrouwen en hard werken helpt en… liefde veel belangrijker is dan geld, macht of wat dan ook. Doe normaal en wees een beetje lief voor elkaar.

En al was ons wereldbeeld, politiek en de maatschappij, de laatste jaren niet meer de-zelfde… het ‘sparren met jou’ en jouw oprechte ‘dat is allemaal flauwekul, jongen’… zal ik missen.

Want; al waren wij het niet altijd eens met elkaar… respect voor elkaar hadden wij altijd en ik ben blij dat we elkaar vaak zeiden ‘ik hou van je, lieve Papa’… ‘En ik van jou, zoon’, hoorde. En dat blijft altijd zo.

Als je middelste zoon wil ik ook graag een drietal mooie momenten herinneren:

Op fietsvakantie:

Vroeger gingen wij altijd op fietsvakanties door Nederland; kamperen bij de boer en in het bos… heerlijk. En al wilde ik vroeger ook wel naar Spanje, toch ben ik jou en mama dankbaar voor die mooie kampeer- en vakantie-tijden. Mij is verteld dat ik zelf in de tent in Nunspeet gemaakt ben en de natuur/ kamperen en lekker buiten-zijn werd ons met de pap- en mam-lepel ingegoten.

We hebben veel gezien en geleerd onderweg; een kalvende koe in de wei, een molen bekijken, juichen toen de poort van het museum - de Cannenburg - gesloten bleek, ‘om de recreatieplas rennen voor een patatje’, een kampvuurtje leren stoken en een gracht met dijk van dennenappels om de tent ivm. het noodweer… het zijn enkele, dierbare herinneringen.

Papa en kaart voorop met de fietskar, dan 3 jongetjes erachter en mama sloot de groep. Gebaren: ‘vaart minderen’ en PP - plaspauze, een vennetje dat het pad over-stroomd had en wij niet met de bepakte fiets er dwars doorheen mochten maar om-rijden moesten… of die keer dat jij ons - expres - 2x de Holterberg liet op fietsen… wat waren wij boos toen we dat doorkregen en wat moest jij lachen. De abdij van Poppel of was het nou te Postel? Later kon ik er om ook lachen.


Voetbal:


Waar je oudste zoon ‘voetballen’ niet leuk vond, deelde ik juist wel deze passie van vroeger; wat is er nou lekkerder dan vers-gemaaid gras te ruiken, de voetbalschoenen aan doen en een ‘balletje te trappen’? Bij Altius in ’s Gravenland speelden wij heel wat jaren en ik herinner mij het kijken bij ‘het belegen tot oude lullen elftal’ en andersom, alsook ‘wat lekkers halen in de kantine’ na afloop.

Je zei altijd: ‘ik ben dan wel niet de snelste, maar je moet mij wel 2x om mij heen’... wijzend op zijn wat dikkere buik. ‘Maar als je er langs ben, dan trap ik niemand zijn benen onder het lichaam weg.’ En dat klopte; met juiste instelling, opstelling en timing bleek jij een sterke sluitpost - zowel op het veld als thuis.


Leraar:

Niet alleen was jij een goede vader die ons van alles leerde… van zelf-bedachte ‘leer-spelletjes’ tot ‘dat niet altijd alles leuk is’… maar ook waren wij een aantal jaren collega’s op dezelfde, nu VMBO-school in Amsterdam.

‘Groenendijk senior’ had het lokaal helemaal achterin - geschiedenis, aardrijkskunde, Nederlands - en ‘Groenendijk junior’ helemaal voorin - economie, wiskunde, Duits - …’ja, die andere Groenendijk is mijn vader, leuk nietwaar?’! Ik herinner mij dat ik als kind wel eens een toetsje mocht nakijken en hoewel ik het lang heb afgehouden, blijk ik erfelijk belast te zijn… met meestal veel plezier geef ik les aan onze leerlingen, waar ze ook vandaan komen. ‘Er zijn overal goede en minder goede mensen’... was een andere les die je ons leerde.

Vroeger was Papa daar ook adjunct-directeur waar de kinderen met de papierkar – zo’n stevige, grote? transport-kar – door de gangen van de school sjeesden en waar wij in de gymzaal een parcours maakten terwijl jij aan de slag was met gekleurde blokjes voor het lesrooster voor het volgende jaar.

Later spraken wij geregeld over school, wat de leerlingen nu weer gedaan hadden en hoe je het beste leraar kunt zijn… dat waren altijd leuke gesprekken waar we het meestal eens waren.

Tot slot:

  • Dank liefste Papa; dat heb jij, samen met mamagoed gedaan!
  • En weet dat ook Lina, Jördis en Imke heel erg veel van je houden

Delen van dit artikel wordt (weer) gewaardeerd; mijn oprechte dank daarvoor!
No justice, no peace! Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!

Bussum, drs. E.M Groenendijk MSc./ PapaErik - school’meester’
Luctor et emergo - in het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia