donderdag 20 april 2017

Docent Groenendijk weet na theaterdag weer 'waarom hij leraar zijn zo leuk vond'. Maar waar zijn eigen dochters zijn? Voor de 3e keer ontvoerd!

Al 1 theater-dag doet een kind - maar ook volwassenen - groeien als persoon!


Wat is het toch ontzettend leuk om kinderen te zien (op)groeien... in de lengte, maar ook in hun persoonlijkheid. En hoewel ze best wel pittig zijn; die 'brugsmurfen'/ pubertjes... vandaag was het weer een top-dag op school.

We hadden namelijk 'theaterdaggeorganiseerd voor onze 1e klassers in samenwerking met enthousiaste medewerkers van ROET; oprecht een aanrader!

ROET: 'Een breed en uitdagend aanbod om jongeren van het voortgezet onderwijs op enthousiaste wijze kennis te laten maken met en te inspireren voor theater en film. Het aanbod van ROET voor het VO bestaat uit: dagprogramma's, voorstellingen, theater-, film- en videoworkshops, theater & filmkampen en grimeworkshops.''Op deze onvergetelijke dag maken de leerlingen met elkaar 'n theatervoorstelling. De leerlingen volgen de hele dag één workshop en kunnen voor aanvang van de theaterdag zelf een keuze maken. Naast de spel-workshops kunnen ze ook kiezen uit de aanvullende workshops techniek, grime, video en affiches maken.
 De spelers worden door hun klasgenoten gegrimeerd, leerlingen verzorgen licht en geluid, affiches worden opgehangen en cameralieden regi-streren wat hun leerling-collega's allemaal doen.

In het mobiele theater van ROET (de aula of gymzaal wordt omgetoverd in een heus theater!) vindt aan het eind van de dag een voorstelling plaats voor ouders en andere genodigden. Samen met de school wordt gekeken naar de juiste invulling. ROET neemt kleding, decorstukken en een mobiel theater mee, waardoor deze dag helemaal com-pleet is en een unieke ervaring oplevert voor alle leerlingen.' Zelf kiezen, zelf doen en vooral... zelf-vertrouwen opbouwen; leidt tot applaus!


Vooraf konden de leerlingen - naar gelang hun interesses - een bepaalde workshop volgen; toneel, grime of techniek en 'meester Groenendijk' koos natuurlijk voor de eerste optie. Hoewel ik zelf al een tijdje niet meer zelf 'op de planken sta', ben ik nog steeds lid van de eigen toneelvereniging 'PlanB' in Bussum - eveneens een aanrader, als ik even wat reclame mag maken? Goed amateur-toneel: komt dat zien, komt dat zien! - en 'een-maal in je bloed', dan blijft het kriebelen.


Het groepje dat ik begeleidde bestond uit 10 leer-lingen; 7 jongens en 3 meiden van overal vandaan. We hadden 4 zombies - waarvan 1 (nog) in de rol-stoel na een sport-ongeluk - en 1 weerwolf, drie diva's, 2 begrafenismedewerkers en zelfs - oh en, griezel, griezel - een weer uit de dood-herrijzende 'Michael Jackson'. O  ja, deze meester speelde de begrafenisondernemer.

Onze verhaallijn en de sketches laat ik verder buiten beschouwing/ aan uw eigen fantasie over. Wel kan ik u meegeven dat het een nogal 'bloederig spektakel met veel gegil was'... of ik vanavond nog wel goed kan slapen?


Op 1 jongen na - die had ooit slechte ervaringen met verkeerde schmink gehad - waren alle leerlingen bereid om zich te laten schminken/ grimeren, afhankelijk van hun rol.

En nee; dat is geen 'make-up' jongens maar dat is grime... met een '-e' aan het einde maar ook geen 'crime'! Heel iets anders. Gewoon durven zitten voor die spiegel en laat je collega-leerlingen - onder pro-fessionele begeleiding - maar aan het werk gaan... heb een beetje vertrouwen!

  • Met griezelige resultaten; echt goed gelukt


Van de 3 - giechel - meiden was er 1-tje die weliswaar in het klaslokaal waar we ons 'horror-' (niet thriller zoals ik in de video verkeerd zei) toneelstukje en de korte scenes oefende, wel 'gewoon' durfde... maar 'opeens plankenkoorts' kreeg toen we in de aula waren voor de opvoering. 'Dat durf ik niet, meester. Dan kijken ze allemaal'... tja, wat zeg je dan? Ik wist dat ze het best kon, want dat had ze laten zien in het lokaal, en dus... met zachte druk; 'je kan het best wel, ik heb vertrouwen in je... loop maar gewoon achter je vriendinnen aan. Hup, achter het gordijn vandaan en op het toneel'!
En inderdaad; alles kwam goed. Zij deed het prima, de anderen ook. Goed te verstaan, 'open' gespeeld, iedereen op tijd 'op en af' en ons publiek was stil en zat geboeid te kijken. Er werd zelfs gelachen en we kregen een luid applaus.

Heel mooi dat je dan alle kinderen 'spontaan 5 cm ziet groeien'... en ook ik was trots op al mijn leer-lingen. Goed gedaan, compliment aan allen en extra aan die 'twijfelaar'... maar nee, geen 'gratis 8'!

Daarna nog de tafels terugzetten en drie jongens met hun hoofden boven de (grote) wasbak in het CKV-lokaal die met koud water poogden hun gezichten schoon te maken en... tot de ontdekking kwamen dat dat niet goed lukte, haha.

Nee, 'stelletje pannenkoeken'; dat kun je het beste eerst met papier afvegen en dan de rest met warm water afwassen... daarin lost de schmink namelijk wel heel gemak-kelijk op. Deze meester vond het wel grappig om zo naar huis te reizen en onderweg een aantal glimlachende mensen te zien; 'we hadden theaterdag op school, vandaar'!
Wat deden Lina (15 jaar), Jördis (13 jaar) en Imke (11 jaar) vandaag op school?


Wat mijn eigen drie dochters vandaag deden... ik weet het niet.

'Dankzij' hun - helaas - ziekelijk-egoistische 'moeder' Solvig S.; 'dankzij' de criminele jeugd'hulp'verlening en 'dankzij' misdadige 'recht'ers.

  • Vandaag 1.123 dagen geen omgang en bijna 1 jaar geen enkel contact, geen ouderinformatie en niet weten waar je eigen drie kinderen zijn?!

Dat is nooit in het belang van onze drie meiden en Vrouwe Justitia vernederend... onacceptabel. Op een voor eenieder begrijpelijke/ navolgbare wijze zal het diep-trieste, jarenlange PAS-familiedrama en de rol van deze 'moeder', 'hulp'verlening alsook van 'politie en Justitie' openbaar gemaakt worden...

  • Dit in ons dochters & vadersbelang; help Vrouwe Justitia in ere te herstellen!


Wordt vervolgd...No justice, no peace! Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!

Bussum, drs. E.M Groenendijk MSc./ PapaErik - school’meester’
Luctor et emergo - in het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia