woensdag 18 juli 2018

Deel-4: Vleerhonden, zwarte aap met wit gezicht, luiaards, valse gaviaal, komodovaranen, boomslang, vogelspin, schildpadden = Artis met 1e klas!GRN: Heeeerlijk... 'n stukkie wandelen langs de mooie gracht en oude pakhuizen!

Weer schoolreisje naar Natura Artis Magistra, ditmaal met de 1e klassen en ja: lopen!


Vandaag mocht volhardend vader, recht-zoekend burger en docent drs. E.M. Groenendijk MSc. - gewoon PapaErik - als 2e begeleider opnieuw mee naar Natura Artis Magistra, ditmaal met de eerste klassen. Gezellige collega/ mentor MAH en 'n clubbie leerlingen - niet herkenbaar in beeld! - naar de dierentuin...

  • aapies en andere dieren kijken, leuk.

Want: 'iedere dag anders in Artis'... dat klopt echt!

'Meester, meester, we gaan toch wel met de bus/ tram naar Artis en niet - helemaal - lopen?'...


Helaas, we stappen de eerste halte na de tunnel uit en gaan dan lopen. Dat is echt maar een klein stukje lopen en neen, zeuren en bedelen, helpt niets!'

Kom nou, de vakantie is nog niet begonnen en lopen, is goed voor jou en mij en maar een paar minuten; hooguit 500 meter! Met meester voor- en achterop.d.d. 15-07-2018: Met de 2e klassen...

Deel-3: 'Ew ew ew' brult deze Nederlandse zeeleeuw wel eens en maakt herrie met z'n flappers: geluid nu uit of jij gaat eruit!' Schooluitje Artis.
Nieuwe dieren om te bewonderen - lang leve de natuur; in het wild, dat is logisch:


GRN waarschuwde de collega MAH nog keurig om niet direct onder het aapje dat zat te pissen door te lopen maar...

...was dat zelf 30 seconden later; toen het aapje al elders was gaan zitten - al vergeten dat dat nog kan na-druppelen van 'de tak' af naar beneden:
Wel erg, erg warm daar in dat reptielenhuis; daar houdt GRN wat minder van. Collega MAH vond het heerlijk en genoot; GRN ging naar buiten 'even afkoelen'. 
Ja, inderdaad; 'afkoelen'...

  • dan begrijpt u 'hoe heet' het daarbinnen was/ is:
GRN: Vleerhonden zijn het dus en geen -muizen...

en of dit een leguaan of andere soort hagedis is; vergeeft u het mij. Daar werd niet even niet op gelet;

prachtig zijn ze = de verschillende dieren, allemaal!

Wikipedia:

Luiaards (Folivora of Phyllophaga) vormen een onderorde van middelgrote Zuid-Amerikaanse zoogdieren waarvan tegenwoordig nog twee families bestaan: tweevinge-rige luiaards (Megalonychidae) en drievingerige luiaards (Bradypodidae). De onderorde maakt deel uit van de orde van luiaards en miereneters. Luiaards zijn herbivoren en... - hangen op hun kop, doen niet zo veel en -

GRN: Op naar de 'enge?' soms zeer giftige spinnen en levende draken:


De onechte gaviaal of valse gaviaal

(Tomistoma schlegelii) is een krokodilachtige uit de familie echte krokodillen (Crocodylidae).

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk be-schreven door Johannes Peter Müller in 1838. Oor-spronkelijk werd de wetenschappelijke naam Crocodilus (Gavialis) schlegelii gebruikt.

De soortaanduiding schlegelii is een eerbetoon aan de Duitse natuuronderzoeker Hermann Schlegel (1804 - 1884). Tot recentelijk werd de soort tot de gavialen (Gavialidae) gerekend.


Artis: Mexicaanse roodknievogelspin
Brachypelma smithi

De Mexicaanse Roodknie vogelspin leeft in halfwoestijnen en nattere gebieden in Mexico.

Wikipedia: Vogelspinnen (Theraphosidae) vormen een bekende familie van spinnen binnen de onderorde vo-gelspinachtigen (Mygalomorphae). Veel soorten be-reiken een behoorlijke lichaamslengte in vergelijking met andere spinnen. Een aantal soorten wordt wel als huisdier in een terrarium gehouden.

Vogelspinnen zijn ondanks hun grootte relatief on-gevaarlijk. De meeste soorten zijn niet erg snel, niet giftig voor de mens en ook niet agressief, een beet bij de mens is vergelijkbaar met een wespensteek.

Er zijn echter uitzonderingen die juist bijzonder giftig en snel zijn en bovendien direct aanvallen waardoor ze als agressief worden beschouwd. Vogelspinnen worden door veel mensen gevreesd door de grootte en het sterk behaarde lichaam.Wikipedia:


  • De komodovaraan (Varanus komodoensis) is een hagedis uit de familie varanen (Varanidae).

De komodovaraan is een van de bekendste hagedissen vanwege de aanzienlijke lengte; tot wel 3 meter lang. Het is dan ook de grootste hagedis ter wereld. De varaan is dankzij de publieke belangstelling populair in dierentuinen en duikt op in documentaires door zijn afwijkende levenswijze ten opzichte van andere hagedissen. Deze varaan is door het kleine verspreidingsgebied een erg kwetsbare diersoort en is daardoor van bescherming afhankelijk.

Wikipedia:

De boomslang (Dispholidus typus) is een slang uit de familie gladde slangen (Colubridae). Zijn leefgebied is Afrika bezuiden de Sahara. Het is de enige soort uit het geslacht Dispholidus. De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Andrew Smith in 1829. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Bucephalus typus gebruikt. De naam stamt uit het Afrikaans en wordt in de meeste Europese talen gebruikt.
Schildpadden (Testudines) zijn een orde van reptielen waarvan alle soorten gekenmerkt worden door een stevig en vaak bolvormig schild. 

Schildpadden kunnen sterk verschillen in grootte, kleuren en levenswijze maar zijn gemakkelijk te onderscheiden van alle andere reptielen door het uitwendige schild. Alle schildpadden hebben een benig schild aan zowel de buikzijde (plastron) als de rugzijde (carapax), in tegen-stelling tot alle andere moderne reptielen zoals krokodilachtigen, hagedissen en slangen. Het schild is meestal voorzien van een tweede pantser, het hoornschild.
Het rugschild is met het buikpantser verbonden door een benen brug aan weers-
zijden van het lichaam.
Deel-5: Brullende leeuw komt maar nu eerst avondeten; (geen schildpaddensoep)!

Bijna:
Wordt vervolgd...


     Uw delen wordt gewaardeerd;
     daarvoor mijn oprechte dank!


No justiceno peace Luctor et emerg
Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!

Bussumdrs. E.M. Groenendijk MSc./ PapaErik
In het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia!