Dat had GRN verkeerd... het is: Natura Artis Magistra! = 'de natuur is de leer-meesteres van de kunst'! Of is de betekenis toch nog anders...?
'T zonnetje schijnt, de zomervakantie in zicht en 'leuke activiteiten'-tijd aangebroken:
Na het leuke uitje naar Walibi Holland op woensdag, de voetbal-sportdag op donderdag (plus cijfers ingeleverd voor 11:00 uur) was het op vrijdag de 13e een geluksdag! Zowel voor de leer-lingen alsook voor de begeleider-docenten, want:
Ditmaal een educatief uitje naar Artis waar de leerlingen met een kant-en-klaar-vragen-boekje door de dierentuin konden gaan. 'Lentekriebels' heet het, maar is net zo actueel in de zomer gelet op de dieren en...
- pubers vol met (groei- en andere) hormonen!
Ja hoor, jongens/ meiden:
We gaan 'mijn, jullie dan wel onze familie'
bezoeken!
Doen jullie de groeten aan onze verwanten/ voor-ouders?! Wie herkent de ander en vooral: zichzelf?
Een tweetal voorbeeldvragen uit het leuke, educa-tieve boekje dat de leerlingen toch 'dwingt' om... ook eens goed naar wat minder spectaculaire (?) en 'enge, kriebelende of rare dieren' te kijken:
Insectarium: Groene bladtak.
- Bekijk de groene bladtak goed. 'Wat is het verschil tussen... enz. enz.'? of: 'Hoeveel mannetjes zitten er in het terrarium?'
Artis is de dierentuin van Amsterdam en de oudste dierentuin van Nederland. Artis ligt in de Plantagebuurt. De ingang bevindt zich aan de Plantage Kerklaan. Artis, offi-cieel het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra ("de natuur is de leermeesteres van de kunst"), werd in 1838 door G.F. Westerman, J.W.H. Werlemann en J.J. Wijsmuller opgericht. Artis heeft zich ten doel gesteld om liefde en zorg voor de natuur te stimuleren. Het park heeft een 27-tal monumentale gebouwen die grotendeels uit de negentiende eeuw dateren. Artis heeft de afgelopen jaren veel ver-nieuwd.
De Aziatische olifant (Elephas maximus) is een olifant die in Azië voorkomt. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De Aziatische olifant is kleiner dan de Afrikaanse olifanten. Zijn schouderhoogte is ongeveer tussen 2 en 3,5 meter en zijn gewicht tussen de 3000 en 5000 kg. Hij heeft kleine naar beneden wijzende oren en een bolle rug (in Latijn: elephas).
De slurf van de Aziatische olifant heeft aan het einde een vinger aan de bovenkant, de Afrikaanse soort heeft er een aan de onder- en een aan de bovenkant. Verder verschillen het aantal nagels en de vorm van de kiezen (de Afrikaanse olifant heeft ruitvormige (vanuit het Latijn: loxodonta) lamellen, de Aziatische heeft rechte lamellen).
Bij de Aziatische olifanten hebben enkel de mannetjes slagtanden. Ook zijn de oren van de Afrikaanse oli-fant groter. De Aziatische olifant verliest zijn warmte niet langs de oren, in tegenstelling tot de Afrikaanse olifant; andersom gebruikt de Aziatische olifant hier wel zijn slurf voor, wat de Afrikaanse verwant niet doet.
GRN: Lief, leuk, prachtig en grappig hoor; maar waar horen olifanten echt te zijn... inderdaad, in de vrije natuur:
De gorilla's (Gorilla) zijn een geslacht van Afrikaanse mensapen die tot de orde primaten (Primates) behoren, met twee soorten. Het zijn de grootste nog levende primaten.
Het woord "gorilla" is afkomstig uit een beschrijving van Hanno de Zeevaarder, een Carthageense ontdekkingsreiziger. In de 5e eeuw v.Chr. was hij de aanvoerder van een vloot schepen, die een ontdekkingstocht maakten langs de Atlantische kust van Afrika. Rond het gedeelte van de West-Afrikaanse kust dat tegenwoordig onderdeel is van Sierra Leone troffen zijn mannen het volgende aan:
'In een uithoek [...] lag een eiland dat leek op het eerste, met een meer erop en daarin weer een eiland, vol wilden. In ruime meerderheid waren dat vrouwen met behaarde lijven. Onze tolken noemden ze 'Gorilla's'. We achtervolgden ze, maar konden geen mannen te pakken krijgen. Ze wisten allemaal te ontkomen, doordat ze goede klim-mers waren en zich weerden met (...). Drie vrouwen kregen we te pakken, maar die begonnen te bijten en te krabben en wilden niet meekomen. We hebben ze evenwel gedood en gevild en hun huiden meegebracht naar Karthago.'
GRN: Snif, snif... bescherm de dieren tegen de beesten!
GRN: 'Een gorilla die opgesloten zit, kan - tegen de verveling - lekkers pulken!'
d.d. 15-05-2015: ThePrimitiveMind - Help save one of our closest relatives
'Gorilla reunites with man that saved him'
En deze vale gier zat precies boven de doorgang naar de gorilla's... even oppassen dus dat je niet op de kop gescheten wordt! Maar; wat een gave vogel... zo groot!
Vogelbescherming:
Heel af en toe gebeurt het... dat er vale gieren in Nederland te vinden zijn, vaak als gevolg van voed-selschaarste - vale gieren eten uitsluitend aas - in het gebied van herkomst. De vale gier is de meest alge-mene gierensoort van Europa.
Hij broedt in Zuid-Europese berggebieden. Vooral Spanje kent een grote populatie vale gieren, maar dankzij succesvolle herintroductie programma’s in de Franse en Italiaanse Alpen komt de soort daar nu ook weer voor.
NU.nl - VIDEO VIDEO VIDEO - Nu wij nog:
Twee vale gieren uit Amsterdamse dierentuin Artis zijn vrijgelaten in het wild op Sardinie
Het 2e, afsluitende deel van ons Artis-bezoek komt vanavond; vanaf morgen 'serieuze(re)' berichten...
- Actie actie actie; tot dan... prettig weekend!
Wordt vervolgd...
Uw delen wordt gewaardeerd;
No justice, no peace - Luctor et emerg
Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!
Bussum, drs. E.M. Groenendijk MSc./ PapaErik
In het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia!