maandag 1 oktober 2018

'n Snelle, zwarte huisspin gevangen - even 'griezelen' dan 'bewonderen'. Respect voor alles wat er op de aarde rondkrabbelt, incl. nuttige spinnen!



GRN: Respect voor alles wat er op deze aarde rondkrabbelt, incl. nuttige spinnen!


FB, Ferry van Dinther: 'het is de eratigena atrica (vrouwtje) prachtige beestjes' - dank je en mee eens!




Even 'griezelen' maar dan 'bewonderen' van deze snelle, zwarte Araneae-soort in huis!


Volhardend vader en recht-zoekend burger drs. E.M. Groenendijk MSc. - gewoon PapaErik - leerde zijn drie dochters 'niet bang te zijn voor spinnen' en ook zij slaan/ trappen die achtpotigen niet dood maar... zetten die nuttige spinnen gewoon buiten. Ook in de tent/ bij het kamperen zijn de meiden niet bang voor wat er (natuurlijk) blaft, miauwt, rondkrabbelt, rondstruint en vliegt;


Met een glas - dan kun je zien wat je doet en knelt geen pootje in - er (snel) overheen en dan, voorzichtig, een (stevig) papiertje er-onder schuiven. Oefen met een spin die 'stil blijft zitten'... deze zwarte huisspin (waarschijnlijk een mannetje?) was namelijk erg snel, maar de geoefende GRN bleek toch nog iets sneller!


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Wikipedia:

De gewone huisspin (Tegenaria atrica) is een spinnensoort uit de familie trechterspinnen die in Europa tot Centraal-Azië en Noord-Afrika voorkomt.

De vrouwtjes worden tot 18 mm groot, de man-netjes worden 15 mm. De kleur is hoofdzakelijk bruin. Op het kopborststuk zit een kleine markering, met drie lichte vlekken aan elke zijde. Het achterlijf heeft zo'n zelfde markering, maar dan zijn het zes vlekken.


In tegenstelling tot veel andere Tegenaria-soorten heeft de gewone huisspin geen tekeningen of vlekken op de poten. De poten bij vrouwtjes kunnen 54 mm lang worden, bij de mannetjes 45 mm.

Leeft in en rond huizen, maar is ook in grotten of bossen aangetroffen.


Natuurfotografie.nl: Huisspin - Hennie Zeij

Tal van spinnen, waaronder ook die snelle zwarte huisspin, worden door veel mensen gevreesd en worden eerder gedood dan gekoesterd. Ze veroor-zaken angst en jagen je de stuipen op het lijf

Maar als je ze beter gaat bestuderen zijn het fascinerende wezens die goed werk doen en een belangrijke schakel vormen binnen het ecologische systeem.


-------------------------------------------------------------------------------------------------



Meer spinnen, maar nu 'buiten' - waar die zwarte huisspin ook belandde...



d.d. 22-09-2018: 'Geen stilte maar 'spinnetje voor de storm':
                          criminelen Arnhel gaan voor de bijl.






GRN:

De volgende, 'zakelijke' publicatie staat gereed - als de zon weer opgaat:

  • NL-bananenrepubliek: als 'rechters' in werkelijkheid 'misdadigers' blijken te zijn... dan is het de hoogste tijd voor een grote omwenteling ten goede!



Wordt vervolgd...


     Uw delen wordt gewaardeerd;

     daarvoor mijn oprechte dank!


No justiceno peace Luctor et emergo
Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!

Bussumdrs. E.M. Groenendijk MSc./ PapaErik
In het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia