zondag 1 juli 2018

Fa waka, lieve Suri-, Anti- en Creo-Nederlanders? GRN wenst een vrolijk 'Keti Koti' - lang leve Vrijheid voor alle burgers - samen tegen 'de elite'!Heerlijk swingend, meiden! Daar houdt GRN van: vrij-gevochten meiden/ jongens!

d.d. 22-06-2013: Misi Keti Koti-video clip - The Legend Daudry Adipi
GRN wist eerst helemaal niets van Keti Koti totdat hij in Amsterdam ging studeren:


En daar uiteraard 'zijn Gooise ogen eerst uitkeek, bij een Marokkaanse Nederlander een kamer huurde (in de Blasiusstraat/ Oost) en naar het (toen in) Bijlmer-park ging voor het Keti Koti-festival waar hij van gehoord had en dat wel eens wilde meemaken.

Eeg leuk: voetballen, muziek en lekker eten... mooie vrouwen en gezelligheid; GRN vermaakte zich prima!

Maar voor de niet-weters: wat is Keti Koti eigenlijk?

  • Wat wordt er nu precies gevierd?


   Ketikoti (ook wel geschreven als Keti-koti of Keti
   Koti) is een jaarlijks terugkerende Surinaamse
   feestdag ter viering van de afschaffing van de
   slavernij.

   De naam stamt uit het Sranantongo
   en betekent Ketenen Gebroken.


Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Neder-landen met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen.

Er kwamen ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaan-se slaven vrij, van wie 34.441 slaven in Surina-me. Sindsdien wordt het einde van de slavernij elk jaar op deze dag gevierd ook al werden slavenhou-ders voor elke slaaf met 300 gulden schadeloos gesteld...

...terwijl de vrijgemaakte slaven zelf niets kregen en hun werk nog tien jaar verplicht op contract-basis moesten blijven doen!In Suriname heet deze dag officieel:

   Dag der Vrijheden, maar de feestdag wordt ook
   wel informeel Kettingsnijden genoemd.

Het is een feest voor alle inwoners en niet alleen voor de nazaten van de slaven.

Onderdeel van de festiviteiten is Bigi Spikri ('Grote Spiegel'), een kleurige parade in feestelijke en vaak traditionele kledij, waarbij de vrouwen vaak kleine witte parasols met zich meedragen.

Creolen of Afro-Surinamers, maar ook Afro-Antillianen in Nederland vieren dit feest eveneens op 1 juli of herdenken dan het einde van de slavernij in de kerk. In NL wordt Ketikoti sinds 2009 groots gevierd in het Oosterpark in Amsterdam.


   Daar staat sinds 1 juli 2002 het Nationaal 
   Monument Slavernij-verleden.

Omdat het park gerenoveerd werd, vond de viering in 2015 eenmalig op het Amsterdamse Museumplein plaats. Sinds 2013 staat er ook een monument ter herdenking van de slavernij in Rotterdam. Het is geplaatst in het Lloydkwartier aan de oever van de Nieuwe Maas, op de plek waar ooit veel slavenhan-delaren met hun schip vertrokken richting Afrika.KETI KOTI FESTIVAL - Oosterpark, Amsterdam - 1 juli 2018, 13:00-21:00:


   Herdenking monumentnationale
   herdenking, optreden Edsilia Rombley

   Programma:

   Un De Hoofdpodium:

   Young Cosje, Izaline Calister, Zwart Licht,  
   M. Brunings, ZO! Gospel Choir, Kas Di Kabra


Foto's: Liesbeth Fitz James!


Traditioneel podium: Winti prey o.l.v. Marian Markelo, A-Sa-Go, Black Harmony, Pilar Di Ambiente

Boni Tula Podium: Debatten en lezingen, Katoen & Tabak, Black Archives / Veronsur, 100 jaar Ons Suriname, Slaven registers, Black History Dialoog, Bigi Bundru, Declaration of Unity, Keti Koti Talks


Keti Koti Cinema: naast Boni-Tula OsoDe prachtigste kledij van Suri-Anti-Creo-juffen wordt ieder jaar gecomplimenteerd!


En een 'Vrolijk Keti Koti' gewenst... want dat er ooit (nog steeds/ weer?) slaven waren = door andere mensen niet als mens maar als ding behandeld en uitgebuit werden, is onmenselijk...

   ...waar iedereen met hart en verstand falikant  
   tegen moet zijn. 'Nie wieder' en nergens meer!

Wij mensen zijn allemaal gelijkwaardig en - gelukkig - heel verschillend; laten we dat koeste-ren en samen de vrijheid vieren!

GRN is benieuwd of de Surinaams-, Antiliaans- en Creools-Nederlandse collega's/ 'juffen' hoewel Keti Koti dit jaar op een zondag valt, toch op maandag in traditionele kleding naar school zullen komen.

GRN hoopt van wel, altijd heel mooi om te zien en goed om de leerlingen uit te leggen 'waarom'... 

  • alle mensen moeten vrij zijn - laten we dat onze kinderen leren!

GRN kan zich wel voorstellen dat de juf daar 'wel eens heel boos wordt' en vraagt - tegen puber- = dovemans?-oren gezegd - hen 'een beetje rekening te houden met' of anders... uitstuurkaart, nablijven en als echt erg is; ouders op school want:


...'Rebelleren doen jullie maar thuis' - haha      - en/ of...

   samen met alle ouders tegen die zoge-
   naamde 'elite'! GRN doet daar zeker mee!

(Nog) witte GRN - het wordt zonnig vandaag en dus naar het strand om te bruinen/ vitamine D, beetje ontspanning en wat creatief tekst'werk' -


  • sluit zich graag aan, net als alle andere Echte Nederlanders!

Zodat alle kinderen - 'later als jullie groot zijn' - tot WESBEN = wakkere, eerlijke en zelf-nadenkende burgers zullen opgroeien' en de juf meester in alle rust van haar/ zijn pensioen kan genieten.

  • Wetende dat alle kinderen 'goed terecht gekomen zijn en het in Nederland samen prima rooien'. Eind goed, al goed... vrijheid!

Uw delen wordt gewaardeerd;        
daarvoor mijn oprechte dank!


No justiceno peace Luctor et emergo
Stop diep-triest PAS-familiedrama NU...!

Bussum, drs. E.M. Groenendijk MSc./ PapaErik
In het belang van de kinderen en Vrouwe Justitia!